"Ποιό είναι το χρέος μας;

Να μαχόμαστε ν' ανθίσει ένα μικρό λουλούδι απάνω στο λίπασμα τούτο της σάρκας και του νου μας."

Ν. Καζαντζάκης "Ασκητική"

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Άρθρο από τις μαθήτριες του Β1 Γ. Δ. και Γ. Ε.



    Συμβουλές για να γίνεις όμορφη σαν την Ωραία Ελένη



Σε ενδιαφέρει η εξωτερική σου εικόνα; Επιθυμείς να εξαίρεται η ομορφιά σου και να χαρακτηρίζεται θεϊκή; Θέλεις να σχολιάζουν θαμπωμένοι στο πέρασμά σου οι πάντες την επίδραση της ομορφιάς σου;
Λοιπόν, ακολουθούν συμβουλές που θα σου επιτρέψουν να νιώσεις όμορφη σαν αρχαία Ελληνίδα, να γίνεις η  Ωραία Ελένη της Τροίας……..
Βήμα 1ο : Αρχικά, σου προτείνω να φορέσεις έναν ιωνικό ποδήρη χιτώνα (ή αλλιώς εσθής) με χειρίδες δηλαδή μακρύ- να αγγίζει το έδαφος- ένδυμα αλλά και φαρδύ. Υπάρχει βέβαια και ο δωρικός χιτώνας, αλλά ο ιωνικός είναι πιο κομψός και θηλυκός. Το υλικό του υφάσματος θα είναι από λινάρι χρώματος λευκού.  Ο χιτώνας σου θα είναι πολύπτυχος, δηλαδή θα διακρίνεται για τις πλούσιες πτυχώσεις του.  Θα είναι διακοσμημένος με σχέδια στην ύφανση του υφάσματος και περιμετρικά με χρυσοκέντητα μοτίβα (αστέρια, πουλιά και άλλα σχέδια).  Μπορείς να φτιάξεις το χιτώνα σου από δύο ορθογώνια τμήματα  υφάσματος, τα οποία θα είναι ραμμένα  μεταξύ τους σε δύο σημεία και στο ύψος των ώμων.  Οι ραφές στους ώμους θα διακοσμηθούν με πόρπες.  Θα μπορούσες να τραβήξεις το ύφασμα  στο ύψος της μασχάλης προς τα πάνω και να δημιουργήθούν ανάλογα με το φάρδος μεγάλες χειρίδες -τοξωτά μανίκια που καλύπτουν τα χέρια, που στην πάνω τους πλευρά να φέρουν σειρά κομβίων. Στη μέση θα φορέσεις ζώνη με λεπτά επιρράμματα και διακοσμημένη με φύλλα χρυσού.


  Βήμα 2ο  : Πάνω από το χιτώνα θα σου πρότεινα να φορέσεις μάλλινο ιμάτιο για προστασία από το κρύο. Θα αποτελεί το περίβλημα, δηλαδή το σημερινό πανοφώρι. Το χρώμα του ιματίου θα είναι πορφυρό με χρυσοποίκιλτες λεπτομέρειες στις άκρες.  Θα το περάσεις είτε κάτω απο την αριστερή μασχάλη και θα το τυλίξεις γύρω απο το στήθος και την πλάτη σου  στερεώνοντας το με πόρπη πάνω από το δεξιό βραχίονα. Από την άλλη πλευρά θα πέφτει ανοιχτό προς τα κάτω. Μπορείς επίσης να το αφήσεις να πέφτει ριχτό και ελεύθερο  στην πλάτη με τις δύο άκρες να περνάνε πάνω απο τους ώμους και να κρέμονται μπροστά. Το ιμάτιό σου θα πρέπει να είναι σεμνό, δηλαδή να καλύπτει τα γόνατα αλλά να μη φτάνει μέχρι τους αστραγάλους.


Βήμα 3ο   : Πάνω από τον χιτώνα θα ήταν ενδεδειγμένο –σύμφωνα με τα ήθη της εποχής για την κυκλοφορία των γυναικών- να φορέσεις ανοιχτό πέπλο ή εανό. Μάλλινο δηλαδή και μακρύ ύφασμα το οποίο θα καλύπτει το σώμα αλλά και το κεφάλι σου αν χρειαστεί.  Σου προτείνω όπως και στο ομηρικό έπος ο πέπλος σου να είναι παμποίκιλος και ολοκέντητος με προέλευση απο την Τύρο και τη Σιδώνα.  Το ύφασμα θα είναι ορθογώνιο, το οποίο δεν χρειάζεται καν να ραφτεί, αλλά θα αναδιπλώνεται στο ύψος των ώμων. Τμήμα του θα πέφτει οριζόντια προς τα έξω και εμπρος σχηματίζοντας ένα μακρύ απόπτυγμα.  Απαραίτητα θα τον στερεώσεις με περόνες με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται άνοιγμα στο λαιμό και στο βραχίονα. Στην αριστερή του πλευρά θα είχει δύο παρυφές  κάτω και τέσσερις επάνω στο ύψος του απο πτύγματος, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ώς κάλυμμα κεφαλής.  Μπορεί επίσης ο πέπλος σου να είναι εύζωνος ή βαθύζωνος, στερεωμένος δηλαδή με ζώνη στη μέση.


Βήμα 4ο  : Την ενδυμασία σου θα την ολοκληρώσεις με τα σωστά υποδήματα. Υπάρχουν βέβαια διάφορα είδη, όπως κνημίδες υφασμάτινες, δερμάτινες ή  μεταλλικές,κλειστά υποδήματα, μπότες, οι λεγόμενες ενδρομίδες ή εμβάδες, κόθορνοι και κρηπίδες. Εσύ όμως επιβάλλεται να επιλέξεις σανδάλια κατασκευασμένα από δερμάτινη σόλα την οποία συγκρατούν πλήθος από λεπτούς δερμάτινους ιμάντες χρώματος ερυθρού που στις εξωτερικές άκρες έχουν χρυσές λεπτομέρειες.


Βήμα 5ο  : Από την εμφάνισή σου δεν πρέπει να λείπουν τα χρυσά κοσμήματα. Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα φορούσαν κοσμήματα μόνο για δημόσιες εμφανίσεις ή ειδικές περιπτώσεις. Συχνά με αυτά έδειχναν τον πλούτο τους και την κοινωνική τους θέση.  Τα κοσμήματα που φορούσαν οι γυναίκες ήταν κολιέ, σκουλαρίκια, μενταγιόν, καρφίτσες, βραχιόλια, περιβραχιόνια, ζώνες, δαχτυλίδια, στεφάνια και άλλα περίτεχνα κοσμήματα των μαλλιών.  Σου προτείνω περιδέραιο και περιβραχιόνιο μακεδονικής προέλευσης.


Βήμα 6ο : Το χτένισμά σου θα πρέπει να είναι ανάλογο της επίσημης ενδυμασίας σου. Δηλαδή αφού περιποιηθείς τα μακριά ξανθά μαλλιά σου με αμυγδαλέλαιο και δαφνέλαιο και έλαιο κέδρου στις άκρες, θα τα χτενίσεις καλά. Στη συνέχεια θα δημιουργήσεις κυματισμούς με τη βοήθεια καλαμιστήρα ,δηλαδή χάλκινης ζεστής μεταλλικής ράβδου. Με χωρίστρα στη μέση θα πλέξεις δεξιά και αριστερά δύο πλεξούδες τις οποίες θα στερεώσεις περιμετρικά γύρω απο το κεφάλι με καρφίδες σε στυλ στεφανιού. Στο συγκεκριμένο σημείο στο τέλος μπορείς να στερεώσεις κάποιο χρυσό διάδημα. Το υπόλοιπο των μαλλιών μπορείς να το πλέξεις σε χαλαρή κοτσίδα ψαροκόκκαλο και το τελείωμα να καταλήγει σε χαλαρές μπούκλες.


Βήμα 7ο : Το μακιγιάζ σου θα πρέπει να είναι ελαφρύ και διακριτικό. Θα βάψεις αψιδωτά τα φρύδια σου με αντιμόνιο και τις βλεφαρίδες σου με μείγμα απο ασπράδι αυγού, αμμωνία και ρετσίνι. Στα μάγουλα και στα χείλη σου θα βάλεις μείγμα από σκόνη χένας και χυμό μούρου ανακατεμένα με έλαιο μολόχας.


Τώρα πια είσαι έτοιμη να κυκλοφορήσεις στον Πύργο των τειχών και να θαμπώσεις τα πλήθη!


                                                                                                                                    Γουγούλη Δήμητρα
                                                                                                                                   Γεωργίου Εβελίνα


  Πηγές


http://www.24grammata.com


http://www.tmth.edu.gr


http://www.haircut.gr




http://www.gym-ralleion.att.sch.gr


http://www.anakalipto.blogspot.gr




http://www.3aegean.gr


http://www.scribd.com




http://wwwslideboom.com


http://www.protothema.gr




http://www.wikipedia.gr




http://www.kosmimatamexantres.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου